On olemassa eräs paikka, tuolla jossain korpien kätkössä metsän keskellä, kilometri vihreän niityn viertä ja sammaleisen kiven kohdalta oikealle. Tietty lampi, kaukana lokkien kirkunasta ja askelten kopinasta asvaltilla. Erämaalampi, voisi sanoa. Harvoin sinne ihan eksymällä eksyy, pitää osata kaivata että sinne löytää.
Se lampi on sellainen, mihin voi uimaankin mennä, ja kalastaa voi myös. Kaunis se on kaikin puolin. Mutta sen erityisyys on kuitenkin jotain muuta. Siinä lammessa piilee salainen raja.
On nimittäin olemassa tämän meidän ajankulkumme lisäksi kokonaan toinen maailma. Maailma, jossa aika kulkee peilikuvana omallemme. Sinä ja minä, sukumme ja ystävämme, vihollisemme - ne kaikki löytyvät myös sieltä toisesta maailmasta. Ja ihan ne ovat sellaisia kuin täälläkin, ei siinä sen kummempaa. Aika se vain on siellä erilainen, se nimittäin kulkee toisinpäin. Elämä alkaa vanhuudesta ja päättyy syntymään, lentokone seuraa höyryvanaa taivaalla. Hehkuvat hiilet syttyvät hiljalleen kunnes joku tuikkaa tulitikun roihuaviin liekkeihin. Siihen on siellä totuttu, se vain on niin.
Normaalisti emme törmää tuohon maailmaan, eikä sielläkään juuri meistä tiedetä. Eihän sielläkään ole kovin moni lammelle eksynyt. Mutta kerran sinne satuin kuitenkin, ja silloin huomasin, että maailmojen raja, se menee juuri tuon lammen kohdalla. Ja vastarannalla näin itseni, samanikäisen minäni, aivan kuin peiliin olisi katsonut. Toinen siellä tietenkin yhtä ihmeissään, mitä kummaa tämä nyt on?
No sehän oli uitava sinne, vastarannalle, itseä jututtamaan. Eihän nyt sellaista tilaisuutta jätetä käyttämättä.
Ja näin tämä ajankulku minulle selvisi, itseni kanssa turistessa, ja olipa se vaan mielenkiintoista kuulla mitä elämän loppupuolella olisi odotettavissa. Tuolle vastarannan minullehan se oli alkupuoli, ja aivan yhtä suurella mielenkiinnolla hän kuunteli minun tarinaani hänen tulevaisuudestaan.
Tällainen kohtaaminen ei ihan jokaisen kohdalle satu, mutta kenelle sattuu, niin rohkeutta ja harkintaa se vaatii. Mitäpä haluaisit tulevasta tietää, jos tilaisuus olisi? Entä mitä kertoisit tuolle toiselle itsellesi, joka matkaa kohti lapsuuttaan?